Faaliyetler
Faaliyetler
1.Akademide Çocuk Hakları Ağı
Akademide Çocuk Hakları Ağı, çocuk hakları alanında, akademide eğitim/öğretimde müfredat çalışmaları, alanda niteliksel bilimsel bilgi üretiminin arttırılması, ulusal ve uluslararası araştırma faaliyetleri ile yasa koyucu ve karar alıcıların bu alanda üretilen bilimsel bilgilerden yararlanabilmelerinin kolaylaştırılması yoluyla uygulama alanında faaliyet gösteren bir platformdur.
2019 yılında, Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi, Bilkent Üniversitesi Uluslararası Çocuk Merkezi, Giresun Üniversitesi Çocuk Hakları Uygulama Ve Araştırma Merkezi, İstanbul Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Merkezi ve Özyeğin Üniversitesi Disiplinlerarası Çocuk Hakları Laboratuvarının katılımı ile çalışmaya başlamıştır.
Çocuk hakları alanında eğitim ve araştırma faaliyetlerinde ortaklaşma imkanlarını aramak ve deneyim paylaşımı gerçekleştirmek Avrupa’da çocuk hakları alanında faaliyet gösteren akademik merkezlerle işbirlikleri oluşturmak amaçlanmaktadır. Orta vadede, uluslararası işbirliğiyle bu alanda ortak bir uluslararası yüksek lisans programı düzenlemek hedeflenmektedir. Özyeğin Üniversitesi Ağ toplantılarında ev sahipliği yapmakta ve Laboratuvar, Ağ’ın sekreteryasını yürütmektedir. www.akademidecocukhaklari.com
2.Çocuk Dostu Yargılamaya Doğru
Bu çalışma ile Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen Çocuk Dostu Adalet Rehberi’nin ölçüt olarak kabul edildiği çocuk dostu yargılama perspektifinden, çocukları ilgilendiren veya etkileyen yasal süreçler ve yargılamada mevcut durumun mesleki olarak ortaya konması, bu konuda çözüm önerileri ve akademinin yargılama öncesi, sırası ve sonrasında çocuk dostu yargılamanın tam olarak hayata geçirilmesi için işbirliği imkanları aranması ve bir Forum oluşturulması amaçlanmıştır. Atölye, 6 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Türkiye Barolar Birliği, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Kırklareli, Konya, İstanbul, İzmir, Trabzon Baroları Çocuk Hakları Komisyonlarının katılımı gerçekleştirilmiştir. Atölye sonuçlarının değerlendirilmesi sonucu baroların çocuk hakları komisyon ya da merkezleri üyesi avukatlar için 2020 yılında çocuk dostu yargılama konusunda sertifikalı eğitim çalışması yapılması öngörülmektedir.
3.Çocuk Hakları Eğitim Çalışmaları
Çocuk hakları eğitim çalışmaları, çocuklarla doğrudan veya dolaylı olarak çalışan meslek grupları, kurum ve kuruluşlar için teorik genel çerçeve ve eğitimin talep edildiği alana özgü konuları içeren eğitim çalışmaları yürütülmektedir.
4.Ad Hoc İşbirlikleri
Uygulamayı dönüştürücü ad hoc işbirlikleri; çocuk yararına aykırı bir uygulamayı dönüştürmek için akademi-meslek kuruluşları işbirliği ile belirli sorunun çözümüne yönelik kanun değişikliği ve uygulamayı dönüştürücü ortak çalışmalar gerçekleştirilecektir. Bu işbirliği teklifi Lab. tarafından olabileceği gibi kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarından da gelebilecektir.
5.Çocuklarla İlgili Kararlar
Çocuk haklarına ilişkin uluslararası önemli mahkeme kararlarının Türkçe’ye kazandırılması ve ulusal kararların derlenmesi gibi faaliyetlerde bulunmaktadır.
Özyeğin Üniversitesi Önderliginde "Akademide" Çocuk Hakları 31 Agustos 2019 tarihinde toplantıya üniversitemiz kongresine Ayşe Kılıç katılmıştır. Akademide Çocuk Ag(Acha) toplantıları ve çalışmaları halen devam etmektedir.
6.III.Çocuk istismarı ve ihmaline Multidisipliner Yaklaşım Kitabı
Çocuk istismarı, birçok karmaşık nedenleri olan trajik sonuçları bulunan özellikle sosyal, hukuki, psiko-sosyal çok ağır sonuçları bulunan karmaşık bir durumdur ve toplumun en önemli sorunlarından bir tanesidir. Çocuk istismarı; duygusal, fiziksel, cinsel, ekonomik istismar ve ihmal olarak sınıflanabilir.Ayrıca bunların içerisinde ekonomik istismar olarak adlandırdığımız çocuk işçiliği günümüzün en önemlisorunlarından birisidir. İhmal ise çocukluktan erişkinliğe kadar geçen süreyi kapsayan önemli sorunlara neden olan bir durumdur. Bu kitapta çocuk istismarı ve ihmali farklı üniversite, kamu ve sivil toplum örgütleri ile alınarak tartışılmış, önlemler tartışılmıştır.
7.İkinci kitap tanıtım yazısıÇocuklar bir milletin en değerli hazinesidir. Yarınlarımızı emenet edeceğimiz çocuklarımızı her türlü istismardan korumak sağlıklı birer yetişkin olmalarını sağlamak her bireyin en önemli görevi olmalıdır.
Cinsel istismar, çocuğun yaşadığı en kötü durumlardan biridir, kısa ve uzun dönemde birçok sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunun ele alınmasında multidisipliner yaklaşım; üniversite, kamu ve sivil toplum kuruluşları işbirliği yaparak toplumsal farkındalığı arttırmak, ailelerin ve çocukların bu konuda bilinçlendirilmesini sağlamak gereklidir.Kitapta senaryo halinde gerçeklerine benzetilerek hazırlanan olgular birçok disiplin tarafından, tıbbi, sosyal, hukuki yönleriyle ele alınmakta ve çözüm önerileri sunulmaktadır. Türkiye’nin köklü üniversitelerinde çalışan bu konuya emek veren bilim insanlarının
konuşmaları, devletimize bağlı çalışan çocuk izlem merkezi ve sivil toplum merkezlerinin çalışmaları, deneyimlerini kitabımızda bulabilirsiniz.
Emeği geçen herkese en derin sevgi ve saygılarımla
Prof. Dr. Ayşe Kılıçİstanbul ÜniversitesiÇocuk Koruma,Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürüİstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri
İstanbul Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama Araştırma Merkezi Yıllık Faaliyet Raporları
2018 Yılında Faaliyet ve Etkinlikler
2019 Yılında Faaliyet ve Etkinlikler
2020 Yılında Faaliyet ve Etkinlikler
2021 Yılında Faaliyet ve Etkinlikler
2022 Yılında Faaliyet ve Etkinlikler
- Çocuk İstismarı ve İhmaline Olgularla Multidisipliner Yaklaşım Kursu - 22-23 Ekim 2022
- Yenilikçi Fiziki ve Dijital İçeriklerle Çocuk Hakları Eğitim Programlarının Güçlendirilmesi Çalıştayı - 2-3 Kasım 2022
- Asya'nın Sakarcan'ı Ziyareti Tiyatro Oyunu - 2022
- Çocuk Hakları Oyunu Eğitici Eğitimi - 2022
- Avrupa Birliği Projeleri ve İsveç Ziyareti – 2022
- 2021 Yılına Ait Çalıştay ve Sempozyumdaki Sunumların Kitap Olarak 2022 Yılında Basılması
2023 Yılında Faaliyet ve Etkinlikler
2024 Yılında Faaliyet ve Etkinlikler
2021-2022 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK KORUMA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ETKİNLİKLERİ
CİNSEL İSTİSMAR OLGULARINA MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM VE ÖNLEMLER ÇALIŞTAYI 27-28 MART 2021
Hakkımızda
Derneğimiz, 1983 yılında Mevlanakapı Erkek Yetiştirme Yurdu yararına kurulmuştur.
1994 yılından 2017 yılına kadar SHÇEK’ e bağlı Bahçelievler Atatürk Kız Yetiştirme Yurdunda devlet koruması altında kalan kızlarımıza hizmet vermiş olup, 2017 yılından sonra kurumsal yapı değişikliği ile Atatürk Çocuk Destek Merkezi’ ne destek vermiştir.
Günümüzde T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ nın koruması altında olan çocuklara hizmet vermenin yanısıra, toplumdaki ihtiyaç sahibi olan kızlarımızın eğitimlerini desteklemektedir.
Misyonumuz
- Orta ve yüksek öğrenimleri devam eden kızlarımızın eğitimlerini desteklemek.
- Koruma altındaki kız çocuklarımız ile korunma ihtiyacında olan kız çocuklarımızın yaşadıkları travmaları hafifletmek, tedavi etmek veya silebilmek için her türlü maddi manevi destek vermek.
- Devlet yurtlarında kalan çocukların ortak yaşam alanları ile eğitimlerini ilgilendiren alanların standartlarını yükselterek kurumsal yapıya destek olmak.
- Yurttan ayrılan çocuklarımızın (Ev, Ev Eşyası, İş …. vs.) ihtiyaçlarına çözümler bularak, topluma fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı bireyler kazandırmaya yardımcı olmaktır.
Vizyonumuz
Korunmaya muhtaç çocuklarımız ile ihtiyaç sahibi okumak isteyen tüm kızlarımıza destek vermek, onların ayakları yere sağlam basan, kendinden emin, eğitimli, güçlü ve geleceğe yön verecek birer birey olmaları için çalışmaktır.
Çalışmalarımız
Eğitim Çalışmalarımız
- Orta ve yüksek öğretim öğrencilerine burs desteği
- Özel ders desteği ( başarıyı arttırmak için ek ders)
- Üniversiteye hazırlık dershane eğitimi desteği
- Özel alan dersleri ( Yabancı dil, folklor, tiyatro vs )
Sosyal Çalışmalarımız
- Yurttan ayrılan kızlarımıza yeni evlerini açmalarında ve yeni evlerinde kullanacakları eşya ihtiyaçlarına destek olmak.
- Evlilik yolunda ki adımlarında da (nişan, düğün …) önların mutluluklarını paylaşmak, maddi manevi yanlarında olduğumuzu hissettirmek.
- Çalışma hayatlarında da başarılı olmaları için kurs desteği ile uygun iş bulabilmelerine yardımcı olmak.
- Daha iyi hizmet edebilmek için, kişisel eğitim proğramlarını takip ederek, toplantılara katılmaktır.
Kültürel Farkındalık Çalışmalarımız
- Kültürel şölenler.
- Kahvaltı organizasyonları
- Konserler
- Tiyatro gösterileri
- Özel günlerin anısına bağışlar. ( Açılış, nikah, düğün, mevlüt, vs.. )
- Kermes
- Panel ve seminerler
- Kutlamalar vb.
ANADOLU ÇOCUK EGİTİM PLATFORMU
ÇOCUK İSTİSMARI İLE MÜCADELE TİYATROSU